Despre

În Uniunea Europeană fenomenul știrilor false ia amploare pe zi ce trece. Conform instituției de presă Euronews (martie 2018) știrile false au o probabilitate cu 70% mai mare de a fi redistribuite decât cele reale, rezultat obținut prin monitorizarea a 126.000 de știri publicate de peste 3 milioane de utilizatori de peste 4,5 milioane de ori. Comisia Europeană a publicat, tot în 2018, rezultatele unui sondaj Eurobarometru arătând că tinerii între 15 și 24 de ani tind să creadă știrile și informațiile pe care le accesează online.

Tinerii din România, în special cei din orașe mici și mediul rural, nu știu și nu pot de multe ori să distingă o știre falsă de una adevărată, ajungând astfel să ”consume” orice primesc în ”news feed”-ul rețelelor de socializare cele mai populare. Mulți dintre ei diseminează mai departe aceste știri false deoarece nu știu să se informează corect. Cu o generație tânără care iese la vot doar în proporție de 29% (sperăm ca acest lucru să se schimbe cât mai rapid!) și cu doar 72% dintre tinerii liceeni care reușesc să promovează bacalaureatul, România pare a se îndrepta spre o realitate sumbră, creionată de delăsare civică în ceea ce privește educația si oportunitățile de învățare.

Cele 6 comunități-țintă alese au fost selectate în urma interacțiunii directe și/sau indirecte cu tinerii de acolo, în cadrul unor proiecte anterioare derulate de alți parteneri. Aceștia au afirmat că nu știu cum să identifice o știre falsă și că ei dau crezare unei știri datorită persoanei care o distribuie. Mai mult, în unele cazuri, chiar necunoscând pe cel care a publicat știrea pe care ei o văd, tinerii o consideră corectă și o distribuie doar prin prisma faptului că există pe rețeaua de socializare preferată.

Proiectul TREND este finanțat de FDSC prin Fondul de Inovare Civică și implementat de ECLER, în parteneriat cu G4Media.

Logo-parteneri
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „Fondul pentru Inovare Civică”. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului
Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries (www.inovarecivica.fdsc.ro).